De dagen worden langer, de bomen staan opnieuw in bloei,... dat kan maar 1 ding betekenen: de zomer is op komst. Naast de lenteschoonmaak en een update van de zomergarderobe is ook je wagen toe aan een make-over. Met een grondige wasbeurt en een nieuw stel zomerbanden maakt u uw wagen in no-time summerproof!
Ben je nog niet helemaal overtuigd van het nut van zomerbanden? Ontdek dan in deze blogpost de vele voordelen van een bandenwissel.

Zomerband Sunset

Wat zijn zomerbanden?

Zomerbanden zijn speciaal ontworpen voor weersomstandigheden die zich voordoen tussen de lente en de herfst. De unieke samenstelling van het rubber geeft tijdens deze seizoenen een betere grip op het wegdek. Denk maar aan pittige regenbuien, afgewisseld met warme temperaturen. Hierdoor zijn de prestaties van zomerbanden in deze periodes optimaal.

Het doel van zomerbanden is het zorgen voor maximaal contact met het wegdek. Het bijzondere profiel van zomerbanden zorgt bovendien voor een uitstekende rijervaring en heeft een positieve invloed op de remafstand.

Wat is dan het verschil met winterbanden?

Het verschil tussen zomer- en winterbanden zit’m vooral in de samenstelling van de banden. Waar winterbanden zijn samengesteld uit zacht rubber, zijn zomerbanden harder

Een zomerband wordt bij koud weer namelijk harder, wat ervoor zorgt dat deze bij koudere temperaturen minder grip heeft op het wegdek. Het zachte rubber van de winterband, gecombineerd met een meer gegroefde structuur in het bandoppervlak, zorgt voor betere grip op gladde wegen.

Kan ik in de zomer ook op winterbanden rijden? 

Kort gezegd: neen

Als je in de zomer met winterbanden blijft rijden, creëer je met de warmere temperaturen net een langere remafstand. Het rubber van de winterband wordt in de zomer namelijk te zacht om nog een goede grip te hebben op de weg. Bovendien zijn winterbanden speciaal ontworpen voor natte en besneeuwde wegen. Zomerbanden presteren dan ook het best op droge wegen bij warme temperaturen.

Wanneer schakelt u best over naar zomerbanden? 

Het is niet altijd even eenvoudig om te beslissen wanneer je best kan overschakelen  naar zomerbanden. Daarom raden wij aan om een afspraak te maken voor je zomerbanden wanneer de gemiddelde temperaturen zich hoofdzakelijk boven de 7°C bevinden. Deze temperatuursverhoging vindt voornamelijk plaats wanneer we overgaan tot het lenteseizoen. Maart en april zijn dan ook erg drukke tijden voor de Bandencentrales.

Maak daarom tijdig een afspraak bij een Bandencentrale in de buurt.

De voordelen van zomerbanden

In de zomer krijgt je wagen heel wat te verduren. Vooral je banden lijden hieronder. Daarom is het gebruik van de juiste banden belangrijk om je eigen veiligheid en die van je passagiers te verhogen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van zomerbanden op een rijtje. 

  • Extra goede grip bij hogere temperaturen
  • Betere acceleratie
  • Kortere remafstand
  • Minder slijtage in de zomer dan all-seasonbanden
  • Minder kans op slipgevaar & aquaplaning
  • Meer stuurcontrole en precisie
  • Verhoogd rijcomfort en stabiliteit
  • Minder geluid

Nog geen zomerbanden door het coronavirus? 

Ben je nog niet in het bezit van zomerbanden of heb je een vraag? Contacteer een Eurotyre-Bandencentrale in je buurt en wij helpen je graag verder! Plan alvast een afspraak in van zodra onze Bandencentrales opnieuw mogen openen. 

Boek hier uw afspraak 

Zoek een centrale

Wij werken voor leasingmaatschappijen